"בדיוק כמו שאני" המשפחה כמרחב פריחה
במשך שנה נפגשנו ברדיו מהות החיים כדי לשוחח זו עם זאת. הכנו 44 תכניות בכל נושא שיכולנו להעלות בדעתנו בזמן ההוא. דיברנו על לידה ועל מוות ואבל ומיניות והקשבה וגיל ההתבגרות והנאה ומיגדר ואוכל ושבע הבקשות ושפת הלב ועל מה לא.. ניסינו ליצור פלטה של נושאים שונים שכולם ביחד מהווים בסיס לגישה של “בדיוק”. אז מה זאת התכנית הזאת? זאת לא (רק) תכנית על הורות. וגם לא (רק) תכנית על זוגיות. זאת גם לא (רק) תכנית על נשים שהן גם אמהות. זאת לא (רק) תכנית על גברים שהם גם אבות. זאת תכנית חדשה על משפחה כמקום שבו פורחים. על המכלול הבלתי אפשרי והחדשני של המשפחה כמרחב לפריחה.
תכנית מהפכנית על חיי משפחה, הורות וחינוך. המקום בו מתרחשת קריאה להתייחסות אחרת, הקשבה אחרת, בינינו לבין האנשים היקרים לנו מכל.
מוזמנות ומוזמנים לבחור בתכנית לה תרצו להקשיב
מבוא - 'בדיוק כמו שאני - המשפחה כמרחב פריחה'
חלק א’
לכל ילד מגיע שיגידו לו: ‘בדיוק כמ שאני ככה זה טוב’. מה זה אומר? האם אנחנו ראויים לאהבה גם אם אנחנו לא מקבלים את זה מבחוץ. אורית פיול ושי אור מדברים על זה. מוזמנים להאזין.
מבוא - 'בדיוק כמו שאני - המשפחה כמרחב פריחה'
חלק ב’
לכל מבוגר מגיע שיזכירו לו שפעם הוא היה ילד שרצה שיגידו לו ש ‘בדיוק כמו שאני ככה זה טוב’.
אורית פיול ושי אור מדברים על זה. מוזמנים להאזין.
תקשורת רגשית
חלק א’
“ועידת פסגה” עם הדבר הכי מסובך, מטלטל, מורכב וחשוב במשפחה שרוצה לפרוח. למה הורגלנו להזיז הצידה רגשות קשים או לנסות לשלוט בהם? למה זה מאיים? למה זה מסובך? למה זה כל כך קשה? האם אנחנו מפחדים מזה? האם במשפחה שלנו שמים רגשות קשים על השולחן בסלון – כולל עצב ופחד וכעס ושינאה ו.. שמחה? האם לכל הילדים יש מקום לבטא את הקשיים והכאבים שלהם? איך אנחנו מגיבים לכך?.
ושאלת השאלות – איך אפשר שהתקשורת הרגשית תתקיים ותהיה אפקטיבית בתוך משפחה.
אורית פיול ושי אור מדברים על זה. מוזמנים להאזין.
תקשורת רגשית
חלק ב’
חלק ב’ של התכנית “תקשורת רגשית בתוך המשפחה”. אורית ושי אור מדברים על המעבר ממשפחה שמתפקדת, שורדת, ומקדמת מטרות – אל משפחה שהחיים בה הם חיי קירבה. התקשורת הרגשית היא בעצם המפתח לכך שלא נרגיש לבד במשפחה שלנו. איך ניצור ברית ביננו לבין ילדנו – איך נהיה בעדם ובעדנו? מה זה אומר “להשאיר דלת פתוחה”? ואיך מביטים מנקודת הראות של הנשמה?.
כל זאת (ועוד) בתכנית מס’ 2 על תקשורת רגשית. מוזמנות ומוזמנים להאזין.
אבות
אז נכון שאבות נמצאים הרבה בעבודה וסובלים מדימוי של גבריות קשוחה ומנותקת, אבל אפשר גם אחרת! אורית ושי אור בתכנית מיוחדת על אבות, רגישים, נוכחים ותומכים.
משפחה חדשה שבה אבא באמת נוכח. אבא שלא רק מעריצים אותו, משוועים להערכה שלו, מפחדים ממנו, רוצים להרשים אותו – אלא אבא שהוא המקום הבטוח והקרוב בשביל הילדים שלו. גברים שמסכימים להפוך את האבהות שלהם לדבר מרכזי ומשמעותי.
מהן טובות ההנאה של נשים אמהות מההדרה של גברים אבות? מה חלקן של הנשים בבלעדיות שהן מקבלות על גידול הילדים?
כל זאת ועוד.. האזינו.
זהות מינית
לפעמים מפחיד להקשיב כי מה שנשמע עלול לטלטל את חיינו, להפוך סדרי עולם. מה קורה כשהילד שלך רוצה להיות ילדה? או להיפך? איפה זה פוגש את ההורים והמשפחה? מה קורה כשהמגדרים מטשטשים?
האם זה מדאיג? מה זה אומר על ההשתלבות בעולם? האם זה יוביל לפגיעות? או מצד שני האם הקושי קשור במקום שלנו כהורים מול המשפחה והסביבה?
איך יכולים להיות בצד של הילדים שלנו, לתת יד וגב גם כשההתמודדות עם המשפחה והחברה קשים מנשוא. איך מתווכים את ענייני המגדר למשפחה המורחבת?
מוזמנות ומוזמנים להאזין. תודה.
הקשבה חדשה
מתי אנחנו הורים טובים לילדים שלנו? כשאנחנו נותנים ונותנות להן באמת את מה שהן מבקשות לקבל. האם אנחנו תמיד מבינים מה הם מבקשים? מה פתאום. איך יודעות ויודעים להקשיב לבקשות העומק? למה שהם באמת מבקשים לקבל?
מהי הקשבה איכותית? איך מצליחים לקיים הקשבה כזאת בתוך החיים? הלא איכות ההורות שלנו נקבעת לפי איכות ההקשבה שלנו. מה זה אומר?
אורית ושי אור פורשים את הקווים לדמותה של הקשבה עמוקה.
5 הצעדים בהקשבה
על פי גישת “הורות כמעשה ניסים”
תכנית קצת יותר פרקטית שמובילה צעד אחר צעד ל-5 הצעדים בהקשבה. חמשת מרכיבים שכדאי לשים לב אליהם כשיש קושי או קונפליקט במשפחה. כדי לעבור ממהומה וכאב לריפוי.
התמקמות – הכלה -התבוננות -הסכמה להענות – הרחבה
מוזמנות ומוזמנים להאזין לפירוט ודוגמאות
פרדוקס ההורות
כל הורה מוצא את עצמו נקרע בין הצורך לרצות את ילדיו לבין הצורך להיות סמכותי כלפיהם. איך מיישבים את הפרדוקס?
הסמכותנית, הזורמת וזאת שבינהן..
בתכנית משוחחים אורית פיול ושי אור על האסטרטגיות המוכרות והנורמטיביות (הסמכותן והמרצה) כדרכים להתמודד עם קושי ומציעים דרך שלישית ופחות אוטומטית להתמודדות עם קונפליקטים בתוך המשפחה.
מוזמנים ומוזמנות להאזין. תודה
אשליית הנורמליות
תכנית שהוקלטה בזמן המאבק הציבורי של זוגות הומואים לאמץ ילדים ועוסקת באשליית הנורמליות. מה זה “נורמלי” מי קובע את הנורמה? האם באמת זה ערך כל כך חשוב?
תכנית שמוקדשת למה שקורה בפנים במקום למה שאמור להראות בחוץ. מה קורה באמת בתוך הבית?
בזמנים בהם מתקיימים סוגים כל כך שונים של משפחות – אבא ואבא, אמא ואמא וכל מה שבינהם. מראיינים שי ואורית את רונן – אבא ממשפחה חד מגדרית.
מוזמנים ומוזמנות להאזין.
בית ספר
לאן אנחנו שולחים את ילדינו בכל בוקר? ולמה? ואיך הם חוזרים משם? האם בית הספר שאליו אנחנו שולחים את הילדים שלנו הוא מקום בו הם מרגישים בטוחים? אהובים? האם הם נראים או אולי שקופים?
אורית ושי אור מקדישים שעה לבית ספר.
מוזמנים ומוזמנות להאזין
גבולות
חלק א’
מהם גבולות? למי הם נועדו? מה ההבדל בין מנהיגות והקשבה להצבת גבולות? מהו חופש והאם הוא חשוב לכן.ם?
פרק ראשון בסדרה על גבולות. אורית ושי אור מציעים להתמקם בנדיבות ובאומץ כמנהיגים במרכז הבית, במרכז הממלכה שאנחנו יצרנו.
מוזמנות ומוזמנים להאזין
גבולות
חלק ב’
מהם גבולות? למי הם נועדו? מה ההבדל בין מנהיגות והקשבה להצבת גבולות? מהו חופש והאם הוא חשוב לכן.ם?
פרק שני בסדרה על גבולות. אורית ושי אור מציעים להתמקם בנדיבות ובאומץ כמנהיגים במרכז הבית, במרכז הממלכה שאנחנו יצרנו.
מוזמנות ומוזמנים להאזין
גבולות
חלק ג’
מהם גבולות? למי הם נועדו? מה ההבדל בין מנהיגות והקשבה להצבת גבולות? מהו חופש והאם הוא חשוב לכן.ם?
פרק שלישי ואחרון בסדרה על גבולות. אורית ושי אור מציעים להתמקם בנדיבות ובאומץ כמנהיגים במרכז הבית, במרכז הממלכה שאנחנו יצרנו.
מוזמנות ומוזמנים להאזין
אוכל
מה הקטע שלנו עם אוכל? האם אפשרית אכילה פשוטה ועניינית? האם אפשר לאכול כמו שנושמים, בלי כל המטען שמולבש על זה? מה נכון? כמה נכון? מתי נכון? מה בריא? ואיך נדע?!?
אורית ושי אור בתכנית מיוחדת על אוכל מזווית קצת אחרת.
מוזמנות ומוזמנים להאזין
אחרי לידה
והנה זה נגמר ואת ביום שאחרי. אחרי הלידה. עדיין עם בטן, עייפה ומותושת, אחראית על תינוק קטנטן שתלוי בך בצורה מוחלטת.. ואת לא שמחה.
אורית ושי אור מאירים את הזמן הזה באור אוהב ותומך.
בתכנית מרואיינת שני מיכאלי סמואלוב מיילדת בית ותיקה.
7 הבקשות
חלק ראשון – מבוא
אורית ושי אור פותחים צוהר לגישת “הורות כמעשה ניסים” בתכנית מבוא ל-7 בקשות העומק של ילדינו. מה ילדינו באמת מבקשים מאיתנו ולאיזה מין עולם אנחנו מזמינים אותם? איך יודעים להקשיב לבקשות העומק ומהן?
מוזמנות ומוזמנים להאזין
7 הבקשות
חלק שני – בית והנאה
מה אתם אומרים – בטוח כאן או מסוכן? מה דעתכם – כיף כאן? ומה אתם אומרים לילדים שלכם? אורית ושי אור ממשיכים בסדרת התכניות על 7 הבקשות על פי גישת “הורות כמעשה ניסים” והפעם בקשה ראשונה – בית, ובקשה שנייה – הנאה.
מוזמנות ומוזמנים לאזין
7 הבקשות
חלק שלישי – ייחודיות וקירבה
אם נכיר בייחודיות שבנו אולי גם נדע להתקרב? אורית ושי אור ממשיכים בסדרת התוכניות על שבע בקשות העומק על פי גישת “הורות כמעשה ניסים” והפעם הבקשה השלישית לייחודיות והבקשה הרביעית לקירבה.
מוזמנות ומוזמנים להאזין
7 הבקשות
חלק רביעי – יצירה, התרחבות ובית חדש
אורית ושי אור ממשיכים בסדרת התכניות על שבע הבקשות על פי “הורות כמעשה ניסים”. תכנית אחרונה בסידרה והפעם – בקשה חמישית – חופש הביטוי, בקשה שישית – חופש המחשבה, ובקשה שביעית – חופש ההוויה.
מוזמנות ומוזמנים להאזין
שפת הלב
חלק ראשון
אורית ושי אור מגישים את הראשונה מבין 3 תכניות על “שפת הלב”. שפתה של האהבה. השפה הטבעית שאותה מדבר ליבנו, שממיסה את הקרום שבינינו לבינינו ומקרבת אותנו לעצמנו. שמלמדת אותנו להקשיב ולכבד את רגשותינו שלנו ואת רגשות הסובבים אותנו, ומעניקה לנו כלים להיחשף בלי הצורך להתגונן.
שפת הלב
חלק שני
אורית ושי אור מגישים את השנייה מבין 3 תכניות על “שפת הלב”. שפתה של האהבה. השפה הטבעית שאותה מדבר ליבנו, שממיסה את הקרום שבינינו לבינינו ומקרבת אותנו לעצמנו. שמלמדת אותנו להקשיב ולכבד את רגשותינו שלנו ואת רגשות הסובבים אותנו, ומעניקה לנו כלים להיחשף בלי הצורך להתגונן.
שפת הלב
חלק שלישי
אורית ושי אור מגישים את השלישית מבין 3 תכניות על “שפת הלב”. שפתה של האהבה. השפה הטבעית שאותה מדבר ליבנו, שממיסה את הקרום שבינינו לבינינו ומקרבת אותנו לעצמנו. שמלמדת אותנו להקשיב ולכבד את רגשותינו שלנו ואת רגשות הסובבים אותנו, ומעניקה לנו כלים להיחשף בלי הצורך להתגונן.
שיר ערש
תארו לעצמכם שבכל בית שיש בו רצפה ותקרה וילד, יש גם אבא שבלילה יושב ליד מיטת ביתו או בנו רגוע, אוהב ומלווה את היקר לו מכל מהערות לשינה, מהעולם שניתן לשלוט בו אל החושך ואל אי הוודאות שבחלומות. נשמע בדיוני? נשמע כמו מותרות? נשמע כמו שאיפה אוטופית? אורית ושי אור מציעים שזאת תמונה אפשרית, מעצימה וחיונית כבר היום בכל בית.
הנאה ומין
למה כל-כך קשה לנו ליהנות? איך מלמדים את ילדינו לכייף בלי רגשות אשם? ואיך מדברים על מין בלי להתבייש? אורית ושי אור מדברים על הנאה וגולשים באופן טבעי לשיחה על למין ומיניות.
חנוכה
כל אחד הוא אור גדול ואת הנסים והנפלאות אנחנו מחוללים בינינו לבין עצמנו ביחד עם אהובינו, מביטים בעיניהם של ילדינו בביתנו ובלבנו בזמן הזה. אורית ושי אור בתכנית מיוחדת לחנוכה, על החושך והאור ומה שביניהם.
אלימות - חלק א'
כולנו לפעמים אלימים. אלימות היא לא רק מכות, היא גם שנאה עצמית, מבט מעליב, התעלמות… אז מה עושים עם כל זה? איך אפשר ללמד את הילדים שלנו נדיבות? מה עושים עם האלימות שממילא קיימת? אצלנו? אצלם? ולאן מנקזים את כל המתח הזה שמתקיים במשפחה עם ילדים וניקיונות והסעות וארוחות וכביסות ומשכנתא והכלב של השכן שלא מפסיק לנבוח?
אלימות - חלק ב'
תכנית המשך בנושא אלימות.
ביני לבין עצמי, ביני לבין שאר המשפחה, בין הורים לילדים וגם כל מה שנמצא מחוץ לתא המשפחתי. מה עושים? איך מתמודדים?
חופש וחופשה
למה כל כך הרבה הורים צריכים לצאת לחופשה אחרי החופש הגדול?
איך הופכים את החופש לחוויה חיובית ומקרבת?
אורית ושי אור בשעה על מה שבין חופש לחופשה.
בית
האם בית חייב להיות פיזי? איך הופכים את הבית שלנו למקום בטוח ומכיל לילדינו, כך שיספק את כל צורכיהם? לאורית ושי אור יש כמה רעיונות.
רכוש ורכושנות
אנחנו מאד רוצים שהילדים שלנו לא יהיו תלויים בדברים חומריים, שיהיו נדיבים, שילמדו לחלוק את הצעצועים, אבל מה איתנו? האם אנחנו יודעים לעשות את כל אלו? אורית ושי אור מציעים מס’ דרכים להתבוננות על חיי המשפחה בעידן הפוסט-מודרני.
גיל ההתבגרות
מצבי רוח, מרד נעורים, חוסר פחד והרבה שינה – איך לעבור את גיל ההתבגרות ולשמור על השפיות? שי ואורית אור מדברים על התמודדות עם ילדים וילדות בגיל ההתבגרות
התמכרויות
גמילה מבקבוק, מחיתול, משינה עם ההורים, התמכרות למסכים, לממתקים, לג’אנק פוד… איך יודעים ממה באמת צריך להיגמל? האם יש דבר כזה התמכרות חיובית? אורית ושי אור מקדישים שעה להתמכרויות וגמילות, של ילדינו וגם שלנו.
אלוהים
מה הקשר בין הורות לאלוהות? אורית ושי אור טוענים שלא מעט. תכנית על היחס בין הורים, ילדים ואלוהים.
פחד
איך לומדים להפריד בין החרדות שלנו לחששות של ילדינו? ואיך מפסיקים לפחד מהפחד? אורית ושי אור מסתכלים לפחד בלבן של העיניים.
מוות
הורים רבים חוששים לדבר עם ילדיהם על המוות. אורית ושי אור מציעים לשוחח על המוות כחלק בלתי נפרד מהחיים. תכנית מיוחדת על הפרידה הגדולה. מה עושים עם רגשות קשים? כמה יותר פשוט, אם כי לא פחות כואב, להביא את הקושי מעל פני השטח.
תודה
שי ואורית אומרים תודה . למה חשוב להודות ביומיום? ואיך מלמדים את ילדינו להיות מוקירי תודה? כמה זה מעצים ופתוח להגיד ‘תודה’ , אבל איך אפשר למעשה לעשות את זה? איך לחיות ולהחיות את התודה בחיי היומיום שיש בהם המון קשיים ואתגרים.
התחלות ומעברים
לקראת פתיחת שנת הלימודים, אורית ושי אור בתכנית מיוחדת על התחלות ומעברים – על התפר שבין הרצון להתחיל משהו חדש לבין ההיאחזות בידוע והמוכר. איך אנחנו באים אל ההתחלות? האם אנחנו יכולים לבוא באופן נקי ובלי דעות קדומות להתחלה הזו.
שמחה
מתי הפסקנו להיות שמחים? מנין הגיעו כל הדעות הקדומות על השמחה? אורית ושי אור מנסים להחזיר לנו את השמחה שהיתה כה פשוטה וטבעית כשהיינו ילדים.
תנו להיות
איך לתת לדמיון של ילדינו לפרוח ולמה זה חשוב? אורית ושי אור מדברים על איך לעודד ולהכיל את הדמיון הפרוע של ילדינו.
דמיון
איך לתת לדמיון של ילדינו לפרוח ולמה זה חשוב? עד כמה באמת אנחנו נותנים לילדים שלנו לעוף עם הדמיון שלהם, עם העולם הפנימי המגוון והפתוח שלהם. אורית ושי אור מדברים על איך לעודד ולהכיל את הדמיון הפרוע של ילדינו.
מחשבות
מה עושים כשהילדים משועממים? ולמה אנחנו חושבים ששעמום הוא בהכרח דבר רע? ההעסקה של הילדים – למען מי היא נועדה? אולי הצורך הוא בכלל לא של הילדים? אורית ושי אור מציעים נקודת מבט קצת אחרת.
פרידה
איך לספר לילדים כשההורים נפרדים? ובכלל, איך ילדים מתמודדים עם פרידות? כשמגיעה ההבנה שלא ממשיכים יחד, איך אפשר לעשות את זה בלי להשאיר את הילדים שלנו לבד. אורית ושי אור בתכנית שכולה מורה נבוכים להורים.